'PowerShower'
Een waterinstallatie voor Festival Circolo. 13 t/m 22 oktober 2023. Spoorpark Tilburg.
In opdracht van Waterschap De Dommel.
PowerShower is een schouwspel op de industrie en haar potentieel maar het enige echte doel van deze installatie is het zichtbaar maken van het eindeloos circulaire systeem. Zolang de actie blijft, zal het systeem een overvloed aan vruchten werpen.
De installatie 'PowerShower' bestaat uit verschillende waterpompen en drukvaten. Het geheel spoort mensen aan tot actie. De installatie werkt alleen door gebruik te maken van spierkracht en samenwerking. Sommige pompen geven direct zichtbaar resultaat, bij anderen blijft dat ogenschijnlijk in eerste instantie uit maar hou de drukmeter in de gaten. Die meter zal oplopen en door de juiste handel om te zetten kan het water maar 1 kant op...
In de installaties van Erik Vink als systeembouwer en maker van constructionele installaties is PowerShower een oefening in circulaire watercontrole. Een labyrint van slangen, koppelingen, gemodificeerde machines, hybride systemen en utopieën (bijzonder aangename samenlevingen) zal voor een eerste keer te zien zijn op Festival Circolo in Tilburg.

Marc Eysink Smeets – Directeur Festival Circolo
“Super veel dank voor jouw bijdrage aan het festival. Wat er stond was top. Een echte toevoeging aan het festival en het terrein. Mooie blikvanger. Blij dus dat we jou voor deze klus gevraagd hebben.”
Stephan Grilis – Productieleider Festival Circolo
“Het was echt een heerlijke plek om steeds even langs te wandelen.”

Met dit project werkt Erik Vink verder aan een nieuw materieel vocabulaire. Vink kreeg landelijke erkenning voor zijn Social Art projecten en installaties die dienen om 'het individue als onderdeel van de groep' te bevestigen. Het uitvinden van objecten, systemen, structuren, machines en constructies werpen de grenzen tussen kunst, performance, object en design omver in zijn kenmerkende beeldtaal.
Het individue als onderdeel van de groep
Samenwerken is een belangrijk onderdeel in het werk van Erik Vink. Hij werkt vaak samen met een grote diversiteit aan mensen. Door de combinatie van ieders unieke eigenschappen worden de installaties op verschillende vlakken versterkt.

Erik Vink: “Een groep van 10 exact dezelfde personen komt niet verder dan 1 persoon uit diezelfde groep. 10 verschillende personen kunnen elkaar exponentieel versterken. 10 tot de 10e macht maakt 10 miljard.
Wat ik daarmee wil zeggen? Dat je door een goede samenwerking altijd veel verder komt dan je zelf ooit kan bedenken.”
Erik de Ridder - Watergraaf Waterschap De Dommel, Marc Eysink Smeets - Directeur Festival Circolo, Erik Vink - Social Artist
Erik de Ridder - Watergraaf Waterschap De Dommel, Marc Eysink Smeets - Directeur Festival Circolo, Erik Vink - Social Artist