'Thuishaven'
Een Social Art project in opdracht van woningcorporatie BrabantWonen.
Uitgevoerd in wooncomplex Thuishaven. 2023, Veghel, Noord-Brabant.
'Thuishaven' is een bijzonder wooncomplex van woningcorporatie BrabantWonen. In dit voormalige zorgcomplex wonen sinds januari 2023 een 60-tal jongeren tot een leeftijd van 30 jaar.
Het betreft een combinatie van autochtone- en jongeren met een permanente verblijfsvergunning met achtergronden uit verschillende culturen. De naam Thuishaven hebben zij gezamenlijk bedacht.
Het idee achter het project is dat de jongeren elkaar kunnen helpen op diverse vlakken.
De autochtone jongeren kunnen de anderen helpen met het praktisch inburgeren en het opbouwen van een netwerk. De jongeren met een verblijfsvergunning kunnen met hun skills de andere jongeren of bewoners uit de wijk helpen en op die manier snel een eigen netwerk opbouwen.
Concept
Op het moment dat dit project uitgevoerd werd woonden er mensen uit 12 verschillende landen in de Thuishaven. Er zal een relatief snel verloop zitten in bewoners en dus zullen ook de landen van herkomst snel veranderen. Daarom is gekozen voor een vorm die makkelijk aan te vullen is.
De input voor de illustraties voor het kunstwerk is verzameld op basis van interviews met de bewoners. De vraag die daarin centraal stond: “Wanneer is een huis jouw thuis? Welk element is daarin belangrijk?”. Hier kwamen mooie, verrassende en emotionele verhalen uit voort. De antwoorden op die vraag zijn vertaald naar illustraties. Deze illustraties zijn uitgewerkt op houten panelen. Over deze houten panelen zijn transparante driehoeken geplaatst met de outline van de 12 verschillende landen. 
Illustraties
De gebruikte illustraties in het uiteindelijke kunstwerk met een korte toelichting.