'Orbium'
Een Social Art project in opdracht van woningcorporatie BrabantWonen.
Uitgevoerd in wooncomplex Orbium. 2023, 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant.
Op de 5 verdiepingen van dit wooncomplex vindt u in totaal 28 muurschilderingen. Deze zijn het resultaat van Buurtfondsproject 'Orbium' (Latijn voor Omwenteling). Orbium is in dit project tevens gekozen als naam voor dit wooncomplex zoals ook de vormgeving van de naam die aan de buitenkant van de gevel te zien is.
De ‘Revolutionibus Orbium Coelestium’ (Omwentelingen der hemellichamen) is het belangrijkste werk van de sterrenkundige Nicolaus Copernicus. Hij verklaarde hierin dat niet de aarde (wat iedereen tot dan toe dacht) maar de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is. 
Bijzonder in dit wooncomplex zijn de verschillende culturele achtergronden van de bewoners. Dit is de basis van dit project. Zeven landen (Bosnië Herzegovina, China, Curaçao, Marokko, Nederland, Niger en Turkije) zijn gekozen die symbool staan voor het veelvoud aan achtergronden van de bewoners. Elk land wordt vertegenwoordigd door vier muurschilderingen. Te zien zijn: een bekend of belangrijk gebouw, een plant of nationale bloem, een bijzondere vogel en een sterrenbeeld. Elk land heeft immers een andere sterrenhemel. Dit is ook een directe link naar Copernicus. 
Per land is één kleur gekozen om de muurschilderingen in uit te voeren. Die kleur is zachte versie van een kleur uit de vlag of een nationale kleur. Op de pagina 'Muurschilderingen Orbium' vindt u alle afbeeldingen en achtergrondinformatie over de verschillende muurschilderingen.
Eindresultaat
Maakproces
Fotografie door Joost Smits Photography tenzij anders vermeld bij de foto.
Foto: Erik Vink
Foto: Erik Vink
Foto: Erik Vink
Foto: Erik Vink
Foto: Heske Knoppers Fotografie
Foto: Heske Knoppers Fotografie
Foto: Heske Knoppers Fotografie
Foto: Heske Knoppers Fotografie
"De Laatste Penseelstreek"
Officiële afsluiting